Dieta rozdzielna zwana także dietą niełączeniową, została stworzona przez dr Williama Howarda Haya. Cierpiąc na choroby nerek zainteresował się on medycyną naturalną i opracował ciekawą koncepcję żywienia polegającą na niełączeniu białka z węglowodanami.
Dzięki swojej diecie nie tylko uleczył się z ciężkiej choroby, ale pomógł również setkom tysięcy osób na całym świecie w walce z nadprogramowymi kilogramami.
Dr William Hay podzielił artykuły spożywcze na trzy grupy: białkową, węglowodanową i neutralną. Produkty z poszczególnych grup są zupełnie inaczej trawione, a ich łączenie nie tylko pogarsza pracę układu pokarmowego, obciąża trzustkę i wątrobę czy spowalnia metabolizm, ale również wpływa na nasze samopoczucie i witalność.
Głównym założeniem diety jest niełączenie produktów białkowych z węglowodanowymi podczas jednego posiłku. Produkty neutralne można dowolnie łączyć z każdą z powyższych grup. W trakcie diety pamiętajmy o jedzeniu zdrowych i pełnowartościowych posiłków, unikajmy alkoholu, używek i tłustych potraw. Nie zapominajmy o odpowiednim nawodnieniu organizmu.
Poniżej podajemy przykładowe produkty z każdej z grup:
- grupa białkowa obejmuje przede wszystkim białko zwierzęce ( mięso, drób, wędliny, ryby), nabiał ( jogurty, sery żółte, mleko, twarogi, jaja) oraz warzywa strączkowe ( fasola, groch).
- grupa neutralna zawiera wszystkie warzywa z wyjątkiem kukurydzy i ziemniaków, owoce, oleje roślinne, masło, miód, nasiona, kawę, wodę i herbatę.
- grupa węglowodanowa to przede wszystkim pieczywo, płatki, kasze, ryż, makarony, ciasta, słodycze, cukier i owoce suszone.