Celem diety oczyszczającej jest zmuszenie organizmu do samoistnego wydalenia szkodliwych toksyn. Najpopularniejszą z nich jest bez wątpienia dieta warzywno- owocowa, którą stworzyła Dr Ewa Dąbrowska.

Dieta ta polega na wyłącznym spożywaniu owoców i warzyw w określonym czasie. Podczas procesu oczyszczania należy zrezygnować ze wszelkich używek (alkoholu, kawy, mocnej herbaty, papierosów). Wskazany jest umiarkowany wysiłek fizyczny. Dieta warzywno- owocowa jest formą głodówki leczniczej, która bez odpowiedniego przygotowania nie powinna trwać zbyt długo. Zwykle przeprowadza się ją przez jeden dzień w przypadku osób, które rozpoczynają przygodę z dietą oczyszczającą, w innych przypadkach głodówka ta może trwać nawet do 6 tygodni.

Podczas diety warzywno-owocowej należy spożywać jedynie produkty świeże, najlepiej pochodzące z upraw ekologicznych. Wypijaj 2-3 litry dziennie wody między posiłkami, a nie w trakcie nich. Warzywa i owoce możesz przygotowywać na różny sposób, jednak najwięcej cennych składników odżywczych mają wtedy, kiedy nie zostały poddane obróbce termicznej.

Pamiętaj o umiarkowanym wysiłku fizycznym. Niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie się do diety. Na kilka tygodni przed jej rozpoczęciem zmniejsz racje żywieniowe o połowę, a do każdego posiłku dołączaj porcję warzyw lub owoców. Warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym bądź dietetykiem. Dieta warzywno-owocowa jest przeciwwskazana kobietom w ciąży, karmiącym piersią, młodzieży w wieku pokwitania oraz dzieciom. Dzięki diecie warzywno-owocowej można nie tylko oczyścić organizm z toksyn, poprawić kondycję włosów i skóry czy zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, ale także można poczuć się młodziej i atrakcyjniej w swoim ciele.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *