Na czym polega dieta lekkostrawna

dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna stanowi doskonałą propozycję dla osób, które przeszły różnorakie zabiegi operacyjne, odczuwają skutki zatrucia pokarmowe lub które zmagają się z problemami z układu trawiennego. Stanowi ona specyficzny sposób żywienia, eliminujący spożywanie tłustych i ciężkostrawnych potraw. Stawia się na lekkie, niskokaloryczne, lecz produkty bogate w składniki odżywcze.

Głównym celem stosowania diety lekkostrawnej jest nie doprowadzanie do obciążania układu pokarmowego spożywanym jedzeniem. W ciągu całego dnia należy zjadać pięć dobrze zbilansowanych posiłków, by umożliwić pełne pokrycie zapotrzebowania na kalorie. Warto wyeliminować wszystkie tłuste i smażone posiłki, które dodatkowo powodują wzdęcia i uczucie ciężkości. Lepiej jest również unikać wszelkich ostrych przypraw, a także zróżnicowanych produktów, z zawartością znacznych ilości błonnika. Wszystkie możliwe dania warto przygotowywać na parze, lub też ewentualnie gotując w wodzie, dusząc czy też piekąc w folii. Bezwzględnie należy unikać wszelkich zasmażek, gęstych i tłustych sosów oraz słodkich napojów gazowanych.

Wszystkie produkty zalecane w diecie lekkostrawnej to przede wszystkim różnego rodzaju lekkie pieczywo, takie jak bułki i chleb pszenny, a także chude wędliny drobiowe oraz nabiał. Podstawą takiego żywienia jest także oliwa z oliwek i ewentualnie małe ilości masła, czy też niektórych gotowanych warzyw. Należy raczej unikać takich produktów jak groch, fasola, soja, a także marynowana kapusta czy ogórki koszone. Wskazana jest natomiast kasza jęczmienna, manna czy kuskus. Z zasady dieta lekkostrawna wyklucza ze spożycia ciemny chleb razowy, mocne trunki, takie jak kawa, herbata czy alkohol, a także wszelkie smażone mięsa, frytki czy dania typu Fast Food.

Dieta lekkostrawna to zupełnie bezpieczna propozycja żywienia, pozwalająca dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych wartości oraz odpowiedniej ilości kalorii. ściśle przestrzegające ją osoby powinny cieszyć się utratą wagi ciała w ilości około 1-2 kg tygodniowo. Wszelkie problemy trawienne i różnorodne dolegliwości żołądkowe powinny ustąpić już po ok. dwóch tygodniach od jej rozpoczęcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *