Jeżeli masz problem z wytrzymaniem do końca na rygorystycznej diecie odchudzającej, to być z pewnością warta sprawdzenia jest dla Ciebie dieta jogurtowa.
Jest to prosty i przyjemny sposób odchudzania, nie wymagający wiele wysiłku i wyrzeczeń a jednocześnie uznawany za jeden z najskuteczniejszych i najzdrowszych.
Zasady diety jogurtowej
Dieta jogurtowa trwa dwa tygodnie i umożliwia zrzucenie w tym czasie nawet sześciu kilogramów. Jej zaletą jest także bez wątpienia to, że jest to kuracja bezpieczna dla organizmu i dostarczające dużych ilości niezbędnych mikroelementów. Do wad zaliczyć można jedynie monotonię – po dwóch tygodniach jogurt z pewnością większości z nas zbrzydnie na jakiś czas. Jest to jednak dieta łatwa i każdy powinien z powodzeniem dotrwać do końca.
Podstawą diety jogurtowej jest oczywiście jogurt (najlepiej naturalny) oraz inne przetwory mleczne (oprócz jogurtu przede wszystkim kefir). Jadłospis powinien składać się z trzech głównych posiłków. Dozwolone jest jedzenie niemal wszystkiego, powinno się jedynie unikać (jak w niemal każdej diecie odchudzającej) czerwonego mięsa oraz tłustych ryb. Pomiędzy posiłkami, jako przekąski, można dowolnie spożywać jogurt lub kefir z dodatkami (owoce, muesli, itp.), nie zapominając także o piciu dużych ilości wody (co najmniej 1,5 l. dziennie).
Przykładowy jadłospis diety jogurtowej:
- Śniadanie: jabłko, 1 jogurt naturalny z dodatkiem muesli
- Drugie śniadanie (lub przekąska): Kefir z bananem
- Obiad: Pierś kurczaka gotowana na parze, porcja ryżu i warzyw, jeden jogurt lub kefir
- Kolacja: Kanapka z chudą wędliną, jogurt naturalny (może być np. z dodatkiem warzyw)
Uwaga! Przed zastosowaniem diety jogurtowej skonsultuj się ze swoim lekarzem, który powinien stwierdzić czy jest ona odpowiednia dla Twojego organizmu. W niektórych przypadkach może okazać się niewskazana (np. dla osób z osłabionymi nerkami i mających problemy z metabolizmem białka).