Dieta bezglutenowa polecana jest przede wszystkim osobom cierpiącym na celiakię. Głównym założeniem do jej stosowania jest całkowite usunięcie z codziennego jadłospisu produktów, zawierających gluten, czyli głównie produktów z naturalnego i przetworzonego zboża.
Osoby chorujące na celiakię nie mogą w swojej diecie posiadać produktów z zawartością pszenicy, jęczmienia i żyta, a także wszelkich produktów pochodnych. Niektóre źródła naukowe donoszą, że ziarna owsa nie wywołują szkodliwych reakcji organizmu, jednak często jest on eliminowany z diety bezglutenowej i może być umieszczany na liście produktów zakazanych. Dzieje się tak dlatego, że w procesie produkcji może on być zmieszany i zanieczyszczony z ziarnami zbóż, których spożycie jest bezwzględnie zakazane. Dieta bezglutenowa jest najczęściej stosowana dożywotnio.
Celiakia wymusza całkowitą rezygnację ze spożywania produktów, zawierających głównie mąkę pszenną i żytnią. Z tego powodu nie można w diecie uwzględniać takich produktów jak zwykłe makarony, a także chleb biały i razowy. Wielu dietetyków przestrzega również przed jedzeniem posiłków uwzględniających kaszę jęczmienną, a nawet kaszę manną. Nie należy również sięgać po pszenne otręby, ciasta, herbatniki oraz wszelkie słodycze z zawartością mąki pszennej. Codziennego menu musi być również okrojone z kaszanki, salcesonu, pasztetu i wszelkich innych wędlin z zawartością składników z glutenem. Warto również wspomnieć, że szeroka lista zakazów obejmuje również takie produkty jak kawa i ocet.
Dieta bezglutenowa oparta jest na spożyciu ryżu, a także produktów pochodnych, takich jak mąka ryżowa czy pieczywo ryżowe. Zezwala się również na jedzenie mąki ziemniaczanej i mąki kukurydzianej. Osoby z celiakią swobodnie mogą spożywać wszelkie płatki i chrupkie kukurydziane, a także produkty z soi, sago i tapioki. W bezglutenowym menu znaleźć można często makaron i pieczywo bezglutenowe, jak również kaszę jaglaną i kaszę gryczaną. Często wykorzystuje się również mleko i jego przetwory. Nie należy również obawiać się również jaj, dobrych wędlin, warzyw i owoców, cukru, miodu czy herbaty. Wszelkie produkty mogace być swobodnie wykorzystane w diecie bezglutenowej są często oznaczone symbolem przekreślonego kłosa zbozowego.