Statystyki wskazują, że prawie 2 miliony Polaków choruje na cukrzycę. Właściwie zbilansowana dieta cukrzycowa stanowi podstawowy wymóg, pozwalający diabetykom właściwie funkcjonować i należycie cieszyć się życiem. Na czym polega ta dieta?

Diabetycy generalnie muszą zrezygnować z cukrów, zarówno tych prostych, jak i złożonych. Węglowodany proste, m.in. glukoza i fruktoza, można znaleźć w wielu produktach słodzonych, a także w świeżych i suszonych owocach oraz produktach cukierniczych. Stanowią one bardzo dobrze trawione składniki pokarmu, dzięki czemu gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi organizmu. Z tego względu osoby chore na cukrzycę powinny spożywać produkty zawierające jedynie cukry złożone, takie jak warzywa, niektóre owoce i produkty z pełnych ziaren zbóż.

Diabetycy z zasady mają dowolność w spożywaniu każdej ilości zielonych i czerwonych warzyw, cechujących się niskim indeksem glikemicznym. Dotyczy to głównie pomidorów, sałaty, kapusty, kalafiora, ogórków, papryki oraz rzodkiewki. Należy jednak praktycznie całkowicie zrezygnować ze słodzenia napojów i potraw cukrem. Możliwym i akceptowalnym rozwiązaniem jest używanie słodzika. Podczas przygotowywania diety cukrzycowej diabetycy powinni zwrócić szczególną uwagę na ilość węglowodanów w menu, których dzienne zapotrzebowanie, zależnie od indywidualnych warunków, waha się w przedziale od 140 do 400 gram.

Osoby chore na cukrzycę nigdy nie mogą zapominać o spożywaniu tłuszczy. Tłuszcze zwierzęce zawierają jednak znaczne ilości kwasów nasyconych oraz niekorzystnego cholesterolu, co może istotnie zwiększać ryzyko zachorowań na miażdżycę i choroby układu krążenia. Diabetycy powinni zatem wybierać tylko bezpieczniejsze tłuszcze roślinne, natomiast możliwie zrezygnować potraw smażonych na rzecz gotowania na parze czy pieczenia. Wielu dietetyków odradza również zbyt duże spożycie masła, margaryny oraz słodkich przekąsek, takich jak lody, ciasta z kremem, itp.

Dieta cukrzycowa powinna zakładać spożycie chudego mięsa. Najlepszym rozwiązaniem będą oczywiście ryby i drób. Bardzo cennym i dobrze przyswajalnym źródłem białka są także różnego rodzaju serki i produkty mleczne. Diabetycy z pewnością powinni pić znaczne ilości wody, a także dzielić codzienne jedzenie na 5 małych posiłków, w stałych odstępach czasowych, jak również możliwie zrezygnować z alkoholu i innych używek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *