Niewiele osób wie na czym polega dieta wątrobowa.  Jest ona bowiem najczęściej zalecana osobom cierpiącym na dolegliwości zdrowotne związane z trzustką, wątrobą, pęcherzykiem żółciowym, lub też jelitem grubym. Jej istota polega na tym, by ograniczać spożywanie tłuszczy przy jednoczesnym rozszerzaniu w swojej diecie lekkostrawnych posiłków.

Celem stosowania diety wątrobowej jest podniesienie oczyszczenia organizmu oraz zmniejszenie obciążenia gruczołu  wątrobowego. Efektem tego działania jest nie tylko pozytywny wpływ na stan zdrowia danej osoby, ale także polepszenie jego samopoczucie i zapewnienie dobrego nastroju. Jednym z podstawowych założeń dla diety wątrobowej jest spożywanie 5 lub 6 niewielkich posiłków dziennie, które powinny zostać przygotowane z wykorzystaniem ściśle określonej grupy produktów spożywczych. Wszystkie osoby podejmujące się stosować tą dietę mają kategoryczny zakaz picia alkoholu, praktycznie w każdej postaci. Ma on bowiem bardzo zły wpływ na działanie układu trawiennego, w szczególności wątroby.

Podczas diety wszystkie posiłki powinny być przygotowane w odpowiedni sposób, tj.: smażone bez użycia tłuszczu, gotowane na parze lub pieczone w folii aluminiowej. Należy zrezygnować także z wszelkich ciężkostrawnych potraw, w szczególności z gęstych sosów, ostrych przypraw oraz wszelkich używek, takich jak kawa. Większość dietetyków zaleca jedzenie pokaźnych ilości produktów, szczególnie bogatych w witaminę C i E. Nie należy również zapominać o piciu co najmniej 2 litrów wody dziennie, w odpowiednich dawkach!

Podczas stosowania diety z powodzeniem można pić mleko oraz zjadać produkty mleczne, ale jedynie te o małej zawartości tłuszczu, w szczególności różnego rodzaju maślanki, twarogi, odtłuszczone mleko czy kefiry. W codziennym menu powinno znaleźć się również dobrej jakości pieczywo razowe, a także ryż i makarony.

Nie należy się również bać jedzenia warzyw i owoców, pamiętając jednak o ich wcześniejszym przygotowaniu termicznym. Można również z powodzeniem spożywać różnego rodzaju niezabielane zupy, w szczególności poleca się chudy rosół. Dopuszcza się jedzenie sosów o małej zawartości tłuszczu. Dieta wątrobowa w swoim jadłospisie  powinna uwzględniać chude mięso drobiowe, cielęcinę oraz wołowinę. Bardzo cennym źródłem makro i mikroelementów podczas takiej kuracji są ryby, w szczególności dorsz, sandacz, okoń, szczupak czy mintaj. Wiele osób wskazuje również na potrzebę jedzenia białka z jaja kurzego, sałatek z dodatkiem małej ilości octu winnego, a także picia świeżych soków owocowo-warzywnych. Dopuszcza się również jedzenie rozsądnych ilości masła lub margaryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *