Kakao to jeden z najlepszych składników diety, który wcale nie jest drogi i trudny w użyciu. Dzięki wyjątkowemu składowi antyoksydantów posiada zdolność do zapobiegania wielu poważnym chorobom i problemom zdrowotnym. Poznajmy jego najważniejsze właściwości.

Drzewo kakaowe tworzy skupiska owoców, co rozwija ich smak i kolor, a następnie są one suszone, palone i mielone na pastę. Tłuszcz lub masło kakaowe, jest usuwane z pasty, pozostawiając suche, niesłodzony proszek kakaowy. Jedna łyżka niesłodzonego proszku ma tylko 12 kalorii, 1 gram białka i jedną dziesiątą grama cukru, a także 1, 8 grama błonnika, daje ok. 5 % dziennej zalecanej ilości.

Kakao czy czekolada

Wiele osób uwielbia czekoladę, ale unika jej, ponieważ są pod wrażeniem, że jest tucząca i niezdrowa. Mimo, że wiele wyrobów czekoladowych jest szkodliwych i pełna kalorii, to są one takie dzięki dodaniu substancji, takich jak cukier, a nie przez samo kakao. W rzeczywistości, kakao w proszku, które pochodzi z ziarna kakaowego, jest bogate w składniki odżywcze i może zapewnić wiele korzyści dla zdrowia.

Zgodnie z informacjami Langone Medical Center ciemna czekolada może zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Kakao w proszku jest pełne substancji odpowiedzialnych za korzyści zdrowotne czekolady, a niesłodzone kakao ma tę zaletę, że posiada mało kalorii. Zawiera również niezbędne minerały, które wspierają serce, kości i układ odpornościowy.

Fakty żywieniowe

2 łyżki kakao zawierają tylko 25 kcal i 1, 5 g tłuszczu. Zapewniają również 3, 6 g błonnika, co jest 14% dziennej zalecanej wartości, 8 % dziennej dawki żelaza i 14 % dziennej dawki magnezu.

Minerały

1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku zawiera od 3 do 15 % zalecanego dziennego spożycia żelaza, manganu, magnezu i cynku. W uzupełnieniu do transportu tlenu, żelazo pomaga w produkcji czerwonych krwinek i ma zasadnicze znaczenie dla naszego systemu odpornościowego. Mangan jest składnikiem enzymów, które tworzą chrząstki i kości, metabolizują związki odżywcze i zapewnia funkcję, jako przeciwutleniacz wewnątrz każdej komórki w organizmie. Magnez pomaga produkować energię i utrzymać prawidłowy rytm serca. Cynk jest niezbędny do produkcji i rozwoju nowych komórek, w tym komórek układu odpornościowego.

Flawonoidy

Flawonoidy są substancjami pochodzenia roślinnego.  Odpowiedzialne są za wiele właściwości kakao. Istnieje wiele różnych typów flawonoidów, ale kakao jest dobrym źródłem dwóch: katechiny i epikatechiny. Naturalne, niesłodzone kakao w proszku zawiera 196 mg epikatechiny na 100 g proszku, gorzka czekolada 142 mg i cukierki czekoladowe 84 mg. Słodzone mieszanki proszku kakaowego i czekolady mlecznej mają jeszcze mniej flawonoidów. Flawonoidy w nasionach kakaowca to przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać zapaleniom ogólnoustrojowym. Epikatechiny rozluźniają mięśnie naczyń krwionośnych, co poprawia krążenie i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Więcej o flawonoidach z kakao przeczytasz w opracowaniu:
Korzyści zdrowotne wynikające z flawonoidów z kakao

Cenne efekty przeciwdepresyjne

Według Elson Hass kakao może przynieść korzyści antydepresyjne. Nasiona kakaowca zawierają fenetyloaminę – substancję, która jest neuroprzekaźnikiem w mózgu, który działa jak naturalny antydepresant. The University of Michigan Health System (UMIM) stwierdza, że kakao może mieć również mieć zdolność do stymulowania endorfin, które działają jak naturalne opiaty i są odpowiedzialne za wzloty, które są często odczuwane po treningu, seksie lub wygranej na loterii. Wreszcie UMIM mówi, że kakao może zwiększyć poziom serotoniny, która jest neuroprzekaźnikiem dostarczanym w lekach na depresję w celu zwiększenia ogólnego poziomu szczęścia.

Nasiona kakaowca zawierają około 43,6 mg flawonoidów na każdy gram proszku. Flawonoidy są częścią potężnej grupy antyoksydantów zwanych polifenolami, a według Medical News Today, proszek kakaowy jest jedną z żywności zawierających najwyższy poziom polifenoli. Ponadto, gorące kakao zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jedna filiżanka czerwonego wina lub herbaty. Science Daily wyjaśnia, ze może to być nawet najzdrowszy wybór z tych trzech produktów.

Science Daily stwierdza również, że picie napojów kakaowych może pomóc w walce z rakiem, chorobami serca i starzeniem poprzez działanie antyoksydacyjne. Medical News Today ostrzega jednak, że większość komercyjnych napojów kakaowych ma usunięte flawonoidy, ponieważ nadają one proszkowi kakaowemu gorzki smak. Dlatego też, w celu uzyskania zwiększenia korzyści dla zdrowia, kupuj surowe kakao w proszku, które jest w minimalnym stopniu poddawane obróbce.

Dodatkowe korzyści

W uzupełnieniu do powyższych ewentualnych korzyści zdrowotnych proszku kakaowego, UMIM mówi, że kakao może obniżyć poziom cholesterolu LDL, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi, zwiększa przepływ krwi do tętnic, obniża wysokie ciśnienie krwi, zwiększa wydajność poznawczą i dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń i potas.

Pomimo wszystkich możliwych korzyści, UMIM ostrzega, że nasiona kakaowca zawierają kofeinę, która może mieć negatywne skutki, takie jak bezsenność, u jednostek wrażliwych na kofeinę. Zawiera również szczawiany, a zwiększone poziomy szczawianu mogą przyczynić się do tworzenia się kamieni nerkowych; Dlatego też, jeśli masz skłonność do kamicy nerkowej, proszek kakaowy i czekolada nie powinny być przez Ciebie spożywane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *